Pierzga pszczela zwana też chlebkiem pszczelim jest podstawowym pożywieniem pszczoły matki i młodych owadów szczególnie w okresie jesienno-zimowym i wiosennym. Jej głównym składnikiem jest pyłek kwiatowy, który w połączeniu z pszczelą śliną i upychany w plastrach przechodzi fermentację mlekową, co w efekcie wzbogaca ją w zwane kiedyś eliksirem młodości tzw. mleczko pszczele.
Dobroczynne właściwości pierzgi były znane setki lat temu, podobnie jak samego jej głównego składnika, czyli pyłku. O ile samo wchłanianie przez organizm pyłku jest utrudnione, to dodatkowo chlebek pszczeli posiada również o wiele bogatszy skład substancji odżywczych, co jest wynikiem wspomnianej wyżej fermentacji. Poniżej postaramy się przyjrzeć bardziej szczegółowo właściwościom i zastosowaniu pierzgi w codziennym życiu każdego, kto chce mieć realny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie własnego ciała oraz dbać o zdrowie z zastosowaniem naturalnych medykamentów.
Właściwości pierzgi
Jak wspomniano wyżej pierzga jest źródłem substancji odżywczych oraz mikroelementów niezbędnych w codziennym funkcjonowaniu. Spożywanie pierzgi wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy organizmu, stąd jest często stosowana w leczeniu depresji czy jako element diety każdej osoby zmuszonej do codziennego wytężonego wysiłku umysłowego.
Wpływ chlebka pszczelego na kreatywne myślenie oraz wspomaganie pamięci i koncentracji sprawia, że jest polecany uczniom i studentom w trakcie przygotowań do egzaminów zamiast różnego rodzaju szeroko reklamowanych suplementów diety. Stwierdzony jest również pozytywny wpływ pierzgi (https://gemini.pl/grupa-produktow/pierzga) na funkcjonowanie układu pokarmowego i pracę serca, obniżanie cholesterolu czy działalnie przeciwmiażdżycowe. Jest polecana jako uzupełnienie diety w trakcie przyjmowania farmaceutyków, czy sposób na oczyszczanie wątroby i odtruwanie organizmu.
Mleczko pszczele będące jednym z głównych składników pierzgi posiada właściwości przeciwstarzeniowe dzięki pobudzaniu produkcji kolagenu i zapobiegające anemiom, a także przyspieszające regenerację wszystkich komórek.
Zastosowanie
Wspomniane wyżej spożywanie pierzgi jako element uzupełniający przy terapii lekowej, to nie jedyny sposób jej codziennego zastosowania. Duża zawartość białka i aminokwasów oraz innych składników mineralnych sprawia, że chlebek pszczeli powinien być składnikiem diety szczególnie osób o obniżonej odporności, wykonujących regularny wysiłek fizyczny, pracujących w trudnych warunkach czy w stresie.
Choć jest znacznie droższa od miodu powinna być spożywana regularnie przez kobiety w ciąży, o ile nie są uczulone na produkty pochodzenia pszczelego, będąc dzięki wspomnianemu wyżej składowi czymś w rodzaju idealnego suplementu diety. Jednak zarówno w tym przypadku, jak i u dzieci poniżej 3 lat ilość regularnie spożywanej pierzgi powinna być skonsultowana z lekarzem.
Pierzgę najlepiej przyjmować rozpuszczoną w letniej wodzie, soku czy mleku i zastąpić tym płynem np. poranną kawę. Ze względu na sporą zawartość cukru ilość spożywanej dziennie porcji pierzgi powinna być szczególnie kontrolowana przez osoby ze skłonnością do nadwagi i unikające z różnych względów wysiłku fizycznego czy regularnego ruchu.